Geležies trūkumas ypač jaučiamas pavasarį. Didžiausia problema, kad geležies trūkumo, kuris dažnai perauga į anemiją, ilgai neparodo jokie požymiai. Anemija – tai būsena, kai kraujyje sumažėjus eritrocitų ir juose esančio hemoglobino mūsų organizmas nebegauna pakankamai deguonies. Žmogus pradeda jausti nuovargį, mieguistumą, apetito stoką, dirglumą. Krenta darbingumas. Dar vėliau pastebimi požymiai: blyški oda, įtrūkę lūpų kampai, trapūs nagai, slenkantys plaukai.
Ar galime sau padėti? Kokiuose maisto produktuose gausu geležies?

Daugiausia geležies yra šiuose maisto produktuose:
– Žalios spalvos lapinėse daržovėse, pvz. špinatuose, petražolėse, dilgėlėse, garžgraistė (rukola), kopūstuose. Kuo žalia spalva ryškesnė,  tamsesnė, tuo šios daržovės Jums vertingesnės.
– Rugiuose bei grikiuose, tačiau nebalinkite grikių pienu, nedėkite grietinės ir neužgerkite balta kava. 
– Ankštiniuose augaluose
, (lęšiai, pupelės), jų mūsų racione mažai, o tikrai kiekius reikėtų didinti, jie vertingi ne tik dėl geležies, bet ir dėl daugelio kitų savybių.
– Burokėliuose – šį vaistą nuo mažakraujystės, manau, visi žino, valgykite dažnai, galima ir šviežius, tačiau nederinkite su pieno produktais ir atsargiai elkitės su burokėlių sultimis.
– Mėsoje, daugiausia jautienoje ir avienoje, tačiau pastaroji ypatingai riebi mėsa, kurios reikėtų vengti, geriau rinkitės kitą puikų šaltinį – triušieną. Tuo tarpu kiaulienoje geležies mažai. Ypatingai geras geležies šaltinis – elniena ir stirniena, tačiau mažai kas gali šia mėsa pasimėgauti. Kiek kur geležies priklauso net ne tik nuo gyvūno, bet ir nuo skerdienos dalies, pavyzdžiui vištienos krūtinėlėje geležies ypatingai mažai, o šlaunelėse – yra.
– Gyvūnų subproduktuose: kiaulių, veršienos ir jautienos kepenyse yra ypatingai daug geležies ir daug toksinių medžiagų, ypatingai pramoniniu būdu augintų gyvulių kepenyse. Jei turite galimybę, rinkitės jauno gyvulio, auginto namuose kepenėles. Kitu atveju kepenėlės nerekomenduojamos valgyti dažniau, kaip kartą per mėnesį. Jautienos liežuvyje yra dvigubai mažiau geležies nei jautienos kepenyse, bet dvigubai daugiau, nei jautienos mėsoje.
– Pagarduose: krienuose, sezamų ir moliūgų sėklose.
– Džiovinti vaisiai (pvz. džiovinti abrikosai) taip pat gali būti puikus geležies šaltinis, tačiau jų daug valgyti nevalia dėl didelio cukraus kiekio.
Pakoreguokite savo mitybą, padidinkite aukščiau išvardytų produktų vartojimą pagal pateiktas rekomendacijas ir po šešių mėnesių rezultatai jus nustebins, nes pokytis bus akivaizdus.

Parengta pagal mitybos specialistės Vaidos Kurpienės rekomendacijas