Neretai tenka išgirsti žmones sakant, kad maisto produktų pakuočių neįmanoma perskaityti:  šriftas per mažas, pateikta informacija neaiški. Taigi, pabandykime išsiaiškinti visas maisto ženklinimo vingrybes.

Europos Parlamento ir Tarybos reglamentas (ES) Nr. 1169/2011 nustato bendruosius principus apie  informacijos pateikimą vartotojui apie maistą ar maisto produktą, jo ženklinimą, reikalavimus ir atsakomybes. Europos Sąjungos reglamentas taikomas visiems maisto verslo operatoriams visiems galutiniam vartotojui skirtiems maisto produktams, įskaitant viešojo maitinimo įstaigų tiekiamus maisto produktus ir viešojo maitinimo įstaigoms tiekti skirtus maisto produktus.

Viena iš PRIVALOMOS INFORMACIJOS apie maistą dalių yra – MAISTINGUMO DEKLARACIJA. Privalomojoje maistingumo deklaracijoje nurodoma energinė vertė ir riebalų, sočiųjų riebalų rūgščių, angliavandenių, cukraus, baltymų, druskos kiekiai. Jie gali  būti nurodomi vienai porcijai ir (arba) produkto matavimo vienetui.  Dažniausiai minėti parametrai išreiškiami 100 g arba 100 ml produkto.

Privalomas maistingumo deklaracijos turinys gali būti papildytas nurodant vienos ar kelių medžiagų – skaidulinių medžiagų, mononesočiųjų riebalų rūgščių, polinesočiųjų riebalų rūgščių, poliolių, krakmolo, kiekius. Papildomai gali būti deklaruojami vitaminai ir mineralinės medžiagos, jeigu jų kiekiai yra dideli lyginant su referenciniais šių medžiagų vartojimo kiekiais per parą.

Maisto produktai, kuriems netaikomas reikalavimas pateikti privalomą maistingumo deklaraciją yra: neperdirbti produktai, sudaryti iš vienintelės sudedamosios dalies arba vienintelės kategorijos sudedamųjų dalių; produktai, perdirbti atliekant tik vieną perdirbimo operaciją – brandinant, sudaryti iš vienintelės sudedamosios dalies arba vienintelės kategorijos sudedamųjų dalių; žmonėms vartoti skirtas vanduo, įskaitant vandenį, į kurį įdėta tik anglies dioksido ir (arba) kvapiųjų medžiagų; prieskoninis augalas, prieskonis arba jų mišinys; druska ir druskos pakaitalai; saldikliai; nemaltos arba maltos kavos pupelės ir nemaltos arba maltos kavos pupelės be kofeino; žolelių ir vaisių užpilas, arbata; fermentuotas actas ir jo pakaitalai; kvapiosios medžiagos; maisto priedai; pagalbinės perdirbimo medžiagos; maisto fermentai; želatina; uogienės tirštinimo mišiniai; mielės; kramtomosios gumos; maisto produktai pakuotėse arba taroje, kurių didžiausias paviršiaus plotas yra mažesnis nei 25 kv.cm; maisto produktai, įskaitant rankų darbo maisto produktus, kuriuos gamintojas nedideliais kiekiais tiesiogiai tiekia galutiniam vartotojui arba vietos mažmeninėms įmonėms, kurios  juos tiesiogiai tiekia galutiniam vartotojui.

Parengta remiantis VMVT ir NVSPL informacija