Velykos – ne tik Kristaus prisikėlimo šventė, bet ir gausaus vaišėmis nukloto stalo tradicija. Būna, kad ne visus šventinis laikotarpis džiugina. Dažnai pasitaikančios virškinamojo trakto, apsinuodojimo sugedusiu maistu pasekmės sugadina ne vienam šventę ar pošventinį laikotarpį. Mažeikių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistai primena, kad Jei naudojami sintetiniai kiaušinių dažai, būtina laikytis nurodytų naudojimo instrukcijų, nevalgyti kiaušinių, kurių lukštas suskilęs, o baltymas  nusidažęs. Patartina naudoti natūralius kiaušinių dažus, t. y. svogūnų lukštus, ąžuolo žievę ir kt.

Šviežių kiaušinių galiojimo terminas 28 dienos. Juos reikia laikyti šaldytuve ir nuplauti tik prieš vartojimą.

Virtą kiaušinį patariama suvartoti per 24 valandas, bet ne vėliau kaip per 3 paras nuo išvirimo.

Virti kiaušiniai sugenda greičiau, jei jų lukštai yra pažeisti.

Jei po savaitės per Atvelykį norite papuošti stalą margučiais, nudažykite keletą šviežių kiaušinių.

Jei nenorite, kad šventės apkarstų, pirkite tik paženklintus maistui skirtus kiaušinius.

Susijęs vaizdas

Taigi ULAC medikai rekomenduoja tinkamai tvarkyti maistą ir nepamiršti asmens higienos:

Laikytis švaros

  • Maistą ruošti tik švariomis rankomis. Jas būtina nusiplauti su muilu pasinaudojus tualetu, prieš valgį, maisto tvarkymą.
  • Ruošiant maistą neliesti plaukų, vengti kosėti, čiaudėti, pūsti nosį.
  • Vaisius, daržoves, kiaušinius, žalią mėsą kruopščiai nuplauti po tekančiu vandeniu.
  • Pagaminus maistą, kruopščiai nuvalyti visus virtuvės paviršius, išplauti įrankius ir indus. Kempinėles, šluostes nuolat nukenksminti virinant ar pamerkiant į buityje naudojamus dezinfekuojančius tirpalus.
  • Neruošti maisto kitiems, jei turite žarnyno funkcijos sutrikimų.

Atskirti žaliavą nuo vartojimui paruošto maisto

  • Termiškai neapdorotą ir vartojimui paruoštą maistą pjaustyti ant atskirų lentelių.
  • Kaskart kruopščiai plauti rankas palietus bet kokį gyvūninį termiškai neapdorotą maistą.
  • Atskirti šaldytuve laikomą maistą.

Gerai išvirti ar iškepti gyvūninį maistą (mėsą, kiaušinius, žuvį ir kt.)

  • Ligas sukeliančios bakterijos žūva jas veikiant aukštesnei nei 70°C temperatūrai.
  • Iš gerai termiškai paruoštos mėsos besiskiriantis skystis yra skaidrus, bet ne rausvas.
  • Kiaušinius geriau valgyti kietai virtus ar keptus.

Tinkamai laikyti maistą

  • Nepalikti paruošto maisto kambario temperatūroje ilgiau nei dvi valandas, nes per tą laiką galimai maiste esančios patogeninės bakterijos gali pasidauginti.
  • Nelaikyti maisto ilgai, net šaldytuve, ilgiau laikytą, prieš vartojimą pakaitinti.
  • Užšaldytą maistą atitirpinti šaldytuve, o ne kambario temperatūroje.

Rinktis  šviežią maistą

  • Nevartoti maisto, kurio galiojimo terminas pasibaigęs.

Linkime Jums saugių šv. Velykų !