Švenčiame Užgavėnes, per kurias, varydami žiemą lauk, tradiciškai kepame blynus. Tačiau blynai mitybiniu požiūriu vienas prasčiausių maisto produktų, tad ką daryti, kad švenčių tradicijos nekenktų sveikatai?

Norėdami išsikepti sveikesnius blynus atkreipkite dėmesį į miltus. Blynų tešlai pasirinkite įvairius vertingus miltus. Jei norisi kvietinių, rekomenduojama naudoti pilno grūdo, kuriuose yra daugiau skaidulų. Galima kepti blynus iš avižinių, grikių ar kitų grūdų miltų, tik lietinių nepagaminsite, nes šie grūdai neturi glitimo, taigi blynai – trapesni. Nesaldiems blynams galite rinktis avinžirnių, lęšių ar žirnių miltus ir juos maišyti su daržovėmis. Tik tuomet į tešlą pilkite kefyro ar jogurto, taip blynai bus minkštesni. Jei nevartojate pieno produktų (esate alergiški ar maitinatės veganiškai) – pasirinkite ekologišką sojos pieną, jis kupinas baltymų, kalcio ir geležies.

Tinkamai pasirinkite kepimo temperatūrą. Stenkitės kepti blynus optimalioje temperatūroje ir nesukepinti jų iki sausumo. Visada venkite ne tik skrudėsių, bet ir tamsiai rudų vietų, nes ten gausu akrilamidų (šios kancerogeninės medžiagos susidaro, kai aukštoje temperatūroje skyla krakmolas ir sukelia onkologinius susirgimus). Kepant blynus per žemoje temperatūroje produktas įgeria daugiau riebalų, o kuo jų mažiau – tuo geriau. Mažiausiai riebalų prireiks blynus kepant specialiose nelimpančios dangos bei „čirvinių” blynų keptuvėse.

Ir žinoma nepiktnaudžiaukite: ragaukite, mėgaukitės, o ne kimškite 🙂