Visi žinome apie vitaminų ir mineralų svarbą gerai sveikatai, bet yra dar vienas labai svarbus ir, deja, vis dar ignoruojamas sveikatos veiksnys – enzimai (kitaip dar vadinami fermentais). Enzimai yra sudėtiniai baltymai, kuriuos gamina kiekvienas augalas ir gyvas organizmas. Geriausias enzimų šaltinis – švieži vaisiai ir daržovės. Organizmą valantys enzimai kaupiasi kepenyse. Geriausia juos vartoti tarp valgymų – tada jie nenaudojami virškinimui, o patenka tiesiai į kepenis ir kraują ir dalyvauja organizmo valyme.
Yra trijų kategorijų enzimai:
Metaboliniai enzimai – remontuoja ląsteles ir optimalų organizmo funkcionavimą. Jie daugiausiai gaminami pačiose ląstelėse.
Virškinimo enzimai (daugumą gamina kasa) – padeda suvirškinti valgomą maistą (suskaido maistą į pasisavinamą formą). Virškinimo enzimai atlieka tris pagrindines funkcijas:1) virškina baltymus – suskaido į amino rūgštis, 2) virškina riebalus – suskaido į riebalines rūgštis ir gliceridus ir 3) virškina angliavandenius -suskaido į gliukozę. Bet tie patys virškinimo enzimai gali būti panaudojami ir kaip metaboliniai – ląstelių remontui.
Maisto enzimai – enzimai randami žaliame, aukštos temperatūros (iki 47C), nepaveiktame maiste. Visas augalinis temperatūroje neapdorotas maistas turi savų enzimų, kurie maistui patekus į organizmą padeda jį virškinti ir taip organizmas nenaudoja savų enzimų – neapkraunama kasa ir ji gali gaminti daugiau metabolinių/sisteminių enzimų ląstelių remontui. Maistą verdant ar kitaip apdorojant aukštesnėje nei 47C temperatūroje visi enzimai žūva. Ir, deja, dauguma žmonių šiandien daugiausia vartoja apdorotą, rafinuotą maistą, kuriame nėra enzimų. Virškinimo ir maiste randami enzimai atlieka tą pačią funkciją – virškiną ir skaido maistą, kad ląstelės jį galėtų pasisavinti. Savų enzimų turi šviežios daržovės, vaisiai, nepasterizuoti ar kitaip temperatūroje neapdoroti pieno produktai, žali kiaušiniai, ir net mėsa (cathepepsinas)
Žalioje natūralioje formoje daugelis maisto produktų turi pakankamai enzimų, kad suvirškintų savyje esančius ingredientus. Puikus pavyzdys yra bananas. Neprinokęs bananas (tokie dažnai parduodami parduotuvėse – kai yra žalios spalvos) turi apie 20% krakmolo. Natūraliai banane esantis enzimas amilazė šį krakmolą paverčia į cukrų ir dėl šios priežasties bananas tampa saldus ir žievės spalva pasikeičia į geltoną (valgant žalios spalvos bananą jis dėl jame esančio krakmolo yra nesaldus, todėl nusipirkus žalius bananus reikia juos palikti kelioms dienoms šiltoje vietoje ir jie savaime prinoks). Prinokę bananai ir kiti vaisiai yra idealus energijos šaltinis ir juos valgant organizmas neeikvoja savų enzimų. Ir dažnai klaidingai bijoma valgyti vaisius dėl juose esančio cukraus, bet, kaip jau ne kartą esu rašęs, vaisiuose esantis cukrus yra pasisavinamas lėčiau ir yra ne tas pats, kas baltas cukrus. Nepaisant to, diabetikai vaisius turi vartoti saikingai, nes per didelis jų kiekis gali per daug pakelti gliukozės kiekį kraujyje.
Enzimai padeda valytis žarnynui, nes suskystina jo turinį ir dėl to lengviau vyksta šalinimas. Jie padeda virškinimui ir įsisavinimui, nes suskaido maistą. Suskaidytas maistas suskystėja, todėl žarnynas dirba lengviau ir greičiau. Sutrumpėja maisto šalinimo trukmė, greičiau pasišalina toksinai, išvengiama vidurių užkietėjimo. Taigi, artėjant „žaliųjų“ augalų sėjai ir derliui – valgykite kuo daugiau žalios spalvos turinčių daržovių (špinatai, salotos, kopūstai, petražolės, paprika, brokoliai, kalafiorai, žirneliai, agurkai ir t.t.) ir vaisių (obuoliai, kiviai, bananai, vynuogės (bet labai saldžios – vartoti saikingai, ypač diabetikams) ir t.t.) ir kuo mažiau jas apdorokite.
Straipsnis parengtas pagal: Dr. Edward Howell, Enzyme nutrition www.naturalnews.com