Teoriškai iki Kalėdų norime sulieknėti, praktiškai – vos atvėsus prasideda masinis užkandžiavimas, norisi graužti bandeles, saldainius ir kitus skanėstus. Kodėl? „Kai vėsu, žmogui atrodo, kad pavalgęs jis sušils. Tačiau problema ta, kad nuo saldumynų ir miltinių, kurie yra lengviausiai prieinami, atsiranda negeras užkandžiavimo įprotis. Kai tik atvėsta, norisi nesveiko maisto“, – teigia sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė. Jei vėsu ir norisi sušilti, prieš ieškant „ko nors skanaus“ specialistė pataria išgerti puodelį arbatos ir taip tos šilumos gauti. Gyvenime visko nutinka, tačiau kasdien tokio dalyko, kaip „Neturiu kada papietauti“ negali būti. Jei tai nutinka kartais – nieko tokio, bet jei kasdien, vertėtų susimąstyti ką keisti, kad atsirastų nors 15-20 minučių pietums. Deja, sveikata nėra duotybė, ja reikia rūpintis ne susirgus, o visada. Kas nutinka apetitui, kai negauname dienos šviesos Problema gali tapti ir tai, kad pietų pertrauką dažniausiai praleidžiame patalpose, neišeiname pasivaikščioti, pakvėpuoti grynu oru, negauname šviesos ir dėl to, galima sakyti, gyvename tamsoje. Ryte iš namų tamsoje išvažiuojame, tamsoje grįžtame. Kai negauname saulės šviesos, sutrinka ne tik tam tikrų hormonų pusiausvyra. Gali sutrikti ir miegas. Žmogaus organizmas – kaip baterija. Jei nepakankamai pasikrauna, antroje dienos pusėje pradeda siųsti signalą. Darbe ant stalo pamiegoti neišeina, tad energija pasipildyti bandome saldumynais, miltiniais patiekalais, tačiau jie tik sukuria iliuziją, kad miego norisi mažiau ir ranka po pusantros-dviejų valandų vėl tiesis prie užkandžių. Žmonės įsivaizduoja, kad bus laimingesni, bet kitą rytą atsistoję ant svarstyklių išvysta tai, ko nenorėtų matyti. Bandydami nusiraminti nori dar daugiau laimės hormoną palaikančių produktų. Tačiau gausus naudingų medžiagų prasme menkaverčių produktų vartojimas kaip tik organizmą alina ir atsiranda papildomas nuovargio jausmas. Kaip ištrūkti iš užburto rato? Užkandžiavimas saldumynais ir miltiniais skatina dar didesnį užkandžiavimą. Užsisuka ydingas ratas – kuo daugiau saldumynų ir miltinių valgome, tuo labiau jų norime. Iš jo ištrūkti sunku, reikia labai aiškaus poilsio, darbo ir mitybos režimo, valgyti tuos produktus, kurie ilgiau užtikrina sotumą, nes saldumynai ir miltiniai greitai suteikia energijos, bet už valandos ar pusantros maisto norime vėl. „Taip tas jūsų minėtas „graužimas“ nesiliauja. Kaip žmonės sako, tik kartą per dieną valgo – ryte pradeda, vakare baigia“, – sakė specialistė. Šaltuoju metų laiku patariama nepamiršti pavalgyti pusryčių, sočių pietų, jei vėsu – apsirengti megztuką ir gurkšnoti šiltą arbatą. Kai žmogui trūksta skysčių, jis pradeda nebeskirti, ar nori atsigerti, ar ko nors užkasti. Ranka tiesiasi prie maisto, nes darbe tam puikios sąlygos – kolegos iš įvairių komandiruočių priveža saldumynų, būna kieno nors gimtadienis ar šiaip šventė. Paprastai biuruose pilna graužimui skirtų dalykų, nors iš jų nieko gero. Ką daryti, kad kolegos nevestų iš kelio? Konsultuodama įmones V. Kurpienė net pataria įsivesti tradiciją su kolegoms užkandžiauti drauge, sutarus laiką: „Priešpiečiams tiktų sugraužti kokį vaisių, kuris suteiks energijos ir vidinio džiaugsmo. Mandarinai, persimonai, kurių dabar kaip tik sezonas, yra saldūs, suteikia ir energijos, ir vitaminų, antioksidantų, kurie teigiamai veikia mūsų organizmą. Pavakariams gerai užkasti riešutų, kitų baltyminių produktų, kurie neleistų peralkti iki vakaro“. Žinoma, saikas ir čia būtinas, nes jei kilogramais valgysime vaisius ar saujomis riešutus, nebus gerai. Kodėl kolektyvams gerai įsivesti bendrus užkandžiavimus? Kad kolegos nevestų iš kelio. Ypač sunku atsispirti žmonėms, kurie turi polinkį saldumynams. Tačiau kai susikuria bendraminčių būrelis, sutartu metu užkandžiaudami žmonės ir pabendrauja. Vis viena pertraukos tarp darbų yra reikalingos pagal higienos normas. Šiek tiek atsikelti nuo kompiuterio būtina, tuomet ir kraujotaka suaktyvėja, o tai vėlgi suteikia daugiau jėgų. Valgyti prie kompiuterio biuruose gana įprasta. Tačiau, tai darydamas žmogus nepajaučia sotumo, kiek valgo ir suvalgo daug daugiau, negu tam skyręs 5 ar 10 minučių. Keičiantis valgymo įpročiams kolektyvuose, kinta ir šventinių vaišių ar lauktuvių asortimentas. Vietoje torto švęsdami gimtadienį žmonės vieni kitus vaišina, pvz., vaisiais. Daugumai žmonių tai tikrai patinka ir daug sveikiau, nei saldainiai. Arba jei vaišinamasi šokoladu, tai renkamasi kokybiškesnis, kuriame kakava sudaro 70 ar daugiau procentų. Specialistės įsitikinimu, neteisinga rinktis tarp „sveika“ ir „skanu“. „Turi būti ir skanu, ir sveika. Tada ir pasitenkinimas maistu išlieka, ir organizmo taip neišmušame iš pusiausvyros, ir gauname naudingų medžiagų. O kuo daugiau jų gauname, tuo mažesnį alkio jausmą jaučiame. Privalgius daug kalorijų, bet gavus iš to mažai naudos organizmui, didėja apetitas“, – apibendrino V. Kurpienė.
Parengta pagal www.sulieknek.lt