Nuo 1991 m. kasmet lapkričio 14-ąją minima Pasaulinė diabeto diena.Ji minima per kanadiečio Frederiko Bantingo gimtadienį. Jis kartu su Džonu Makleodu atrado būdą insulinui gaminti. Frederiką Bantingą ieškoti vaistų nuo diabeto paskatino jo vaikystės draugo mirtis nuo šios ligos. 1922 m. Frederikas Bantingas pirmą kartą išgelbėjo diabetu sergantį 14-metį, suleisdamas jam insulino. 1923 m. jam už tai suteikta Nobelio premija.

Šiandien esame parengę mitybos ir fizinio aktyvumo rekomendacijas sergant cukriniu diabetu

Mitybos rekomendacijos sergantiems cukriniu diabetu

Dienos energijos poreikis – 2 000 kcal.

  •  angliavandenių – 250g., t.y. 50–60 proc. kcal (duona, vaisiai, daržovės, pieno produktai);
  •  baltymų – 85g., 12–20 proc. kcal (mėsa, žuvis, pieno produktai, ankštinės kultūros);
  • riebalų – 73g., 30–35 proc. kcal (mėsa, pieno produktai, riebalai).
  • Valgyti dažnai ir po nedaug. Dienos maisto kiekį padalinti į tris pagrindinius valgymus (pusryčius, pietus ir vakarienę) ir 2–3 kartus galima užkandžiauti.
  • Tolygiai paskirstyti angliavandenių turtingą maistą dienos racione, nes angliavandeniai organizmo pasisavinami gliukozės pavidalu.
  • Jeigu yra antsvorio, reikia mažinti maisto kaloringumą. Norint netekti 0,5 kg svorio, reikia sumažinti dienos maisto kaloringumą 500 kcal.
  • Mažinti gyvulinės kilmės riebalų kiekį maiste. Sočiųjų riebalų yra pieno produktuose, mėsos gaminiuose. Riebalų perteklius pagreitina svorio augimą.
  • Didinti skaidulų turinčių produktų kiekį maiste (daržovių, kruopų, gaminių iš rupių miltų).
  • Geriau nevartoti daugiau nei 2 standartinių alkoholio vienetų (SAV) per dieną. 1 SAV atitinka: 50 ml degtinės, konjako, viskio arba 120 ml sauso vyno, arba 330 ml alaus, geriau šviesaus. Alkoholio mitybinė vertė maža, tačiau energinė didelė, nes 1 gramas alkoholio išskiria 7 kcal.
  • Mažinti druskos kiekį, ypač jei padidėjęs kraujo spaudimas. Mitybos specialistai sveikam suaugusiam žmogui valgomosios druskos pataria vartoti ne daugiau kaip 5 g per parą. Rekomenduotina vartoti joduotą druską. Tai vienas efektyviausių būdų norint užtikrinti, kad žmogaus organizmas gautų reikiamą kiekį jodo. Kuo mažiau sūdykite gaminamą ar patiekiamą maistą. Druską keiskite prieskoninėmis žolėmis, daržovėmis ar nesūdytais prieskonių mišiniais.
  • Per parą būtina išgerti apie 2 litrus.
  • Venkite konservuotų ar šaldytų, sūdytų maisto produktų.
  • Skaninkite maistą karčiaisiais, kvepiančiaisiais pipirais ar paprika.
  • Rinkitės kuo natūralesnius maisto produktus. Mažiau apdoroti produktai yra nesūrūs.
  • Vengti cukraus ir konditerijos gaminių. Negerti cukraus turinčių gėrimų.
  • Norint keisti gyvenimo įpročius ir suvaldyti kylantį gliukozės kiekį kraujyje jums gali padėti cinamonas, o svoriui mažinti jums pravers chromas reguliuodamas potraukį saldumynams, alfa lipoinė rūgštis stiprins nervų sistemą bei kovos su laisvaisias radikalais jūsų organizme.

Informacija parengta pagal Lietuvos diabeto asociacijos rekomendacijas www.dia.lt

Gydomieji pratimai, kuriuos būtina atlikti sergant cukriniu diabetu:

cd_manksta